Pris: 285kr. – 255kr. – 225kr. + gebyr
Varighed: ca. 2 timer og 5 minutter inkl. pause
Producent: Folketeatret
Læs anmeldelse nederst på siden
Da Holbergs Den politiske kandestøber havde premiere den 25. september 1722, var det første gang nogensinde, der blev opført en komedie på dansk. Dermed kan vi i år fejre 300-året for dansk teater, og vi markerer jubilæet med Den poetiske raptus om lige netop tiden, hvor Holberg ændrede dansk teater.
Ludvig Holberg har netop udgivet det satiriske heltedigt Peter Paars, som – ifølge ham selv – er blevet misforstået af en håbløs anmelderstab uden humor. På teatret i Lille Grønnegade ser den franske, flamboyante og fremsynede teaterchef monsieur Montaigu dog lyset i Holbergs krøllede hjerne, for han har fået den kontroversielle idé at opføre komedier på dansk.
Kultur for folket og komedier på dansk er dog en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. Både den stringente pietisme og røgen fra Københavns brand kaster dog mørke skygger over de visionære tanker i Lille Grønnegade.
Manuskript: Ernst Bruun Olsen
Bearbejdelse: Geir Sveaass, Mette Borg
Instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Koreografi: Jeanette Binderup-Schultz
Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Karoline Brygmann, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Jeppe Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted
Varighed: 2 timer og 5 minutter inkl. pause
Producent: Folketeatret
Ungt Teaterblod skriver 23.9.22: “Folketeatret fejrer 300 året for dansk teater på skønneste vis med en gennemført og lettilgængelig opsætning af Ernst Bruun Olsens ældre, men stadig fine Den poetiske raptus. Det er en forestilling om at turde gå imod samtidens normer og gøre noget nyt og vigtigst af alt at stå ved det, på trods af omverdenens holdning.”
Adresse: